PORTUL TRADIȚIONAL BUCOVINEAN
Portul popular din Bucovina reușește să scoată în evidență simplitatea și afinitatea pentru frumos a locuitorilor. Femeile lucrează manual costumele populare, utilizând motive folclorice precum spicul, frunza, soarele, crucea, fiecare element în parte având o semnificație anume, de la bogăția pământului până la credința în Dumnezeu.
-
Costumul popular bucovinean femeiesc

Motivele de pe mâneci sunt așezate în linii înguste și diagonale, verticale sau orizontale. Mânecile iilor sunt de regulă bogat împodobite și se termină pe o manșetăformată dintr-un galon îngust. Partea de jos este și ea conturată cu motivul îngust de broderie, pe margine.Catrința sau fota este alcătuită dintr-o bucată de material dreptunghiulară ce înconjoară trupul, care de regulă se ridică în partea stângă. Acestea se țes din lână în culori închise, predominând negrul. Pe linia de lungime și pe margine se folosesc diverse culori, predominante fiind roșul, auriul, dar și alte culori. Catrința se strânge pe corp, se suflecă un colț și se fixează cu un brâu, ce înconjoară de câteva ori talia.Opincile sunt lucrate manual, din piele de vită sau porc. În trecut se legau cu păr negru de cal, ca mai târziu acesta să fie înlocuit cu lâna. Șireturile din lână se înfășoară pe glezne. În opinci se poartă ciorapi din lână, denumiți colțuni. Aceștia sunt ornamentați în partea de sus. Portul popular din Bucovina nu este complet dacă nu se completează cu o basma purtată pe cap. Aceasta este de regulă neagră sau roșie și se termină cu franjuri.

-
Costumul popular bucovinean bărbătesc
Portul popular din Bucovina pentru bărbați este format dintr-o ie mai lungă cu broderii geometrice, de regulă în culori închise, ce se leagă la mijloc cu o curea din piele, ițari din lână, opinci, căciulă din piele de miel și vestă albă brodată cu diverse motive. Peste costum se poate purta un suman din postan sau o bundiță cu blană de miel sau jder.
