top of page

Crăciunul în Bucovina

In Bucovina, o regiune pitorească din nordul Romaniei, Crăciunul este sărbatorit cu multă pasiune si bucurie. Aici, atmosfera este încărcată de tradiții autentice, colinde si obiceiuri vechi care transformă sărbătoarea într-o experiență unică.

  • Împodobirea casei și a bradului

La sat, în trecut, gospodinele agățau în diverse locuri din casă busuioc, levănțică sau mentă, cu scopul de a aduce noroc, de a parfuma încăperile și de a ține la depărtare moliile. În zilele noastre, acestea au fost înlocuite de instalații luminoase și diverse decorațiuni de Crăciun. Această activitate este preferata copiilor, ce își iau în serios contribuția la crearea atmosferei de Crăciun. Seara se împodobește bradul, aceasta fiind o activitate la care participă toată familia, pe ritm de colinde. Un lucru este cert: bradul este încărcat cu globuri, beteală și instalații frumos iluminate. Sub pom se așează frumos cadourile, care se deschid abia următoarea zi, alături de familie.

  • Mersul cu colindul

Sunt grupuri de tineri care pe toată perioada sărbătorilor cântă colinde, joacă diverse personaje biblice și se întrec între ele în frumusețea portului pe care îl poartă și în frumusețea programului. Pentru a face parte dintr-o astfel de ceata, tinerii trebuie să aibă o anumită conduită, să cunoască obiceiurile locului și să poată cânta corect. Este o adevărată plăcere să descoperi reprezentațiile date de aceste cete.

image.png
  • Gastronomia tradițională atrăgătoare

Toate bucatele traditionale pregătite de gospodinele din Bucovina sunt așezate pe masa din „casa cea mare”. Acestea se remarcă prin produse proaspete și autentice, care îmbină influențe locale și arome specifice sărbătorilor. Fie că doriți să gustați sarmalele savuroase sau să vă delectați cu cozonacul cu nucă și miere, veți descoperi adevărate delicii pentru papilele voastre.

image.png

O vizită în Bucovina de Crăciun poate să însemne o înțelegere mult mai bună a tradițiilor și a modului în care trăiau oamenii în trecut. De asemenea, este ocazia de a gusta din numeroasele preparate delicioase realizate din purcelul proaspat tăiat. Nu lipsesc dulciurile și bautura bună, care curge din belșug.

f.jpg

Paștele în Bucovina

Paștele în frumoasa Bucovină este o sărbătoare a sufletului, pe care bucovinenii îl împodobesc înainte de Învierea Domnului cu bunătate, credință, iubire, tradiție și rugăciune.

image.png

Se spune că iernile sunt cele mai frumoase aici, în Bucovina. Însă bucuria adevăratei Sărbători este, aici, Paștele. Aceasta este un prilej de mare bucurie pentru bucovineni și începe cu mult înainte, o dată cu Duminica Floriilor. În toate aşezările din Bucovina, obiceiurile şi îndeletnicirile legate de Sfintele Sărbători de Paşti definesc cu precădere personalitatea bucovineanului, un om liber şi puternic, gata să se elibereze de „balastul” pe care îl simte aproape. În ziua de Paște, toți membri familiei veniți de la Înviere se spală pe față cu apă neîncepută. Un vas cu apă în care se pune un ou roșu și un bănuț de argint – oul, pentru a fi rumeni și sănătoși tot anul, iar bănuțul, ca să fie curați ca argintul și prosperi. Apoi gustă cu toții anafora de Paște care a fost adusă în coșarcă, unde există bucăți mici din mai multe feluri de mâncare – de la usturoi de leac, până la bucăți de carne și ouă încondeiate, toate sfințite de preot.

image.png
g.jpg

Nunta în Bucovina

Casatoria este unul dintre evenimentele cele mai importante din viata omului, fiind însoțită de obiceiuri care îi sporesc caracterul festiv. În satele din Bucovina, la nuntă participă întreaga comunitate, astfel că formarea noii familii devine o sărbătoare colectivă. Înainte de toate, băiatul trebuie să o pețeasca pe fată; împreuna cu parinții, merge la casa tinerei pentru a o cere în căsătorie. Dacă familia fetei este de acord, în aceeași zi se stabilește zestrea, data nunții, cavalerii (vătăjeii) și domnișoarele de onoare (druștele). Vestea nunții este anunțată cu trei săptămâni înainte de către preot, în biserică. În ziua care precede evenimentul, cavalerii și domnișoarele de onoare merg prin sat și cheamă oamenii la nuntă.

image.png

Mirii se pregatesc pentru cununie in casa părintească, fiind ajutați de nași și de prietenii apropiați. Însotit de alai, băiatul merge la casa fetei și trebuie să o găsească; druștele îi pun bețe în roate și îi trimit în întâmpinare alte femei costumate în mirese. După acest moment, are loc iertăciunea: tinerii se asază cu fața spre răsărit și le cer iertare părinților pentru greșeli, cerându-le binecuvântarea pentru o viață armonioasă.

image.png

La biserică, nuntașii primesc bomboane ca semn al belșugului, iar după cununie toată lumea dansează într-o horă mare. Apoi se îndreaptă spre petrecere, unde soacra mare îi asteaptă si îi stropește cu agheasmă. Sărbătoarea începe cu un dans lung, numit țărăneasca, în care se prind toți invitații și continuă cu alte jocuri tradiționale, foarte energice si vesele. Spre sfârșitul nunții, după aruncarea buchetului, mireasa își schimbă rochia și o dă unei fete care urmează să se căsătorească. De asemenea, ea trebuie să ofere socrilor un rand de haine noi. La final are loc închinarea paharului dulce: fiecare nuntaș spune cu voce tare suma de bani pe care o dăruiește proaspetei familii. În Bucovina se păstrează obiceiurile care marchează momentele cheie ale nunții, iar dansurile, muzica si mâncărurile tradiționale sunt nelipsite.

image.png

©2035 by Urban Nomad Adventures. Powered and secured by Wix

bottom of page